Cursussen

Op donderdagochtend kunt u – in plaats van het Mini-symposium KNF-T – aan één cursus deelnemen.
Een cursus duurt drie uur, verdeeld over twee blokken van 90 minuten.

Donderdag 3 september – Ochtend

TijdActiviteit
08.30 – 09.30 uur Ontvangst en registratie
09.30 – 11.00 uurCursus – Deel 1 van 2
11.00 – 11.30 uur Koffiepauze
11.30 – 13.00 uurCursus – Deel 2 van 2
13.00 – 14.00 uur Lunch

 

Let op! Er worden kosten in rekening gebracht voor deelname aan een cursus. Klik hier voor de tarieven.

Cursus A – Postanoxisch coma

Jeannette Hofmeijer – Fleur van Rootselaar – Marjolein Admiraal

Graag bieden we u de nieuwe interactieve cursus ‘postanoxisch coma’ aan. In april 2019 is de Nederlandse richtlijn postanoxisch coma aanpast met consequenties voor het beleid. Tijdens de cursus wordt deze toegelicht en gaat u zelf aan de slag met praktijkvoorbeelden en casuïstiek. Hierbij komen o.a. aan bod: de richtlijn, de pupillometer, het EEG, de SSEP en de multimodale benadering (NSE, status myoclonus, CT). Ook eigen casuïstiek of vragen kunnen ingebracht worden (graag mailen: a.f.vanrootselaar@amsterdamumc.nl; jhofmeijer@rijnstate.nl). Aan het eind van de cursus kent u de inhoud en de achtergrond van de richtlijn en kunt u deze toepassen in de praktijk.

Cursus B – Digitale EEG

Michel van Putten – Marleen Tjepkema-Cloostermans – Cyrille Ferrier-Sandra van der Salm

Het digitale EEG is inmiddels gemeengoed geworden. Daardoor komen een groot aantal digitale technieken binnen bereik. Maakt u wel voldoende gebruik van alle gemakken die het digitale EEG u biedt? In deze workshop zult u zelf ervaren hoe toepassing van digitale technieken uw beoordeling kan vergemakkelijken en versnellen. Hoe u vlot en betrouwbaar tot zekerder uitspraken komt. Dit alles aan de hand van een tiental klinische EEGs die ter analyse worden aangeboden op een viertal verschillende leesstations. U maakt kennis met digitaal filteren, het handig combineren van montages voor bronlokalisatie, artefact rejectie, spectraalanalyse en met andere kwantitatieve analyses, zoals de BSI, Spectral Edge, brain maps en meer… Voor alle EEG digibeten die weten dat het kan, maar nog niet (goed) weten hoe.

Cursus C – EMG bij immuun-gemedieerde polyneuropathieën
Praktische tips en hands-on training

Stephan Goedee – Judith Drenthen

Het herkennen van immuun-gemedieerde polyneuropathieën is verbeterd met gedetailleerde beschrijving van klinische karakteristieken en is belangrijk omdat deze behandelbaar zijn. Neurografie staat centraal bij het stellen van de diagnose, echter het aantonen van kenmerken van demyelinisatie met EMG kent de nodige uitdagingen en valkuilen. In deze workshop wordt u een praktisch overzicht van klinische patronen en achtergrond van het EMG geboden. Aan de hand van casus worden praktische tips voor de dagelijkse neurologische praktijk en de belangrijkste valkuilen besproken. Het tweede deel van deze cursus bestaat uit een hands-on training met live demonstratie en het zelf oefenen van het EMG.  Voor iedereen die bij deze vraagstelling nog enkele handvatten kan gebruiken.

Cursus D – PSG de Basis

Laurien Teunissen  – Monique Vlak – Arthur Kurvers

Het onderzoek naar slaap en aan slaap gerelateerde stoornissen heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Deels komt dit door het inzicht dat veel somatische stoornissen overdag al dan niet oorzakelijk gerelateerd zijn aan de kwaliteit van de slaap ’s nachts. Door een veranderende levensstijl komen slaapproblemen mogelijk ook vaker voor dan voorheen. Anderszins zijn patiënten bewuster bezig met hun slaap als gevolg van de trend de eigen gezondheid te monitoren aan de hand van “wearables” die claimen diverse biologische functies te kunnen registreren. Om een zinnige uitspraak te kunnen doen over de kwantiteit en kwaliteit van de slaap is het vereist om ook daadwerkelijkslaapstadia te kunnen registeren. Het verrichten van een polysomnografie is hiervoor de gouden standaard. Behoudens het EEG waarop de diverse slaapstadia van elkaar zijn te onderscheiden worden ook de hartslag, ademhalingsbewegingen, zuurstofsaturatie en beenbewegingen geregistreerd. De samenhang tussen deze fysiologische parameters kan zo goed bestudeerd worden.